fbpx
Take a fresh look at your lifestyle.

《遺愛》成陳漢娜、胡子彤演技考牌作 由相愛到相纏 極度虐心演出-Hanna迎難而上挑戰自己、子彤笑言分不清對Hanna「係愛定係責任」

31
首部劇情電影計劃得獎作品《遺愛》由馮智恒執導,演員陣容除了零片酬接拍的鄭中基,更包括近年活躍影壇的新世代演員陳漢娜及胡子彤。故事講述一個屯門一家三口的家庭-陳漢娜、胡子彤和女兒在這個狹小的空間中進退失據,關係由相愛到相纏,氣氛由甜蜜到猜疑的悲情案件。當中,故事以一個橫跨兩代的悲劇作藍本-九十年代時,陳漢娜飾演的未成年母親Elisa犯了誤殺罪,怎料二十年後,由陶禧玲飾演的迪詩亦因為藏毒被捕,而迪詩正是Elisa的遺孤。兩代年輕人同時被遺棄遺忘,在這個不斷製造悲劇的無情社會中掙扎求存。
女主角陳漢娜憶述收到劇本時,感覺非常震撼。她說接拍《遺愛》是迎難而上,挑戰自己可能性:「呢個角色好難處理,因為劇本橫跨咗好多年,由中學到未婚懷孕,喺缺乏屋企人支持下獨力扶養小朋友,仲要為生活越過底線做妓女。既然得到導演信任,做演員好難得遇到呢一種咁有挑戰性嘅角色,正因為好難做,所以更加想挑戰下!
而子彤為演好角色,壓力甚大,不停調整演出,子彤表示:「我個角色背景係一個冇得揀嘅古惑仔,唔知道自己對戲中Hanna嘅感情係愛定係責任,經歷咗好多事先知道自己真係鍾意呢個女人、可惜用錯咗方法去愛佢。自己試鏡嘅時候覺得呢個角色好有發揮,好彩喺圍讀同排戲之間同導演攞咗共識,再喺拍攝嘅時候捉到文偉嘅感覺。真係要多謝導演!
導演馮智恒坦言近年港片很少這類壓抑的角色,榮幸得到一眾演員的信任,希望透過劇組上下的努力帶給觀眾耳目一新的感覺,他說:「喺我眼中,Hanna同子彤嘅角色代表緊香港好多年輕人,生活上充滿困難,未能夠向上流動,所以內心充滿壓抑,兩位演員用心演繹到角色嘅實感,包括情緒上起伏跌宕,甚有挑戰。我好希望大家可以支持呢兩位咁有誠意嘅新世代演員!
《遺愛》將於2021年6月10日盛大獻映,電影為第四屆首部劇情電影計劃得獎作品,早前更受外地肯定,連入三個國際影展,包括出戰第16屆大阪亞洲電影節競賽單元及晉身第12屆芝加哥躍動電影節展參展電影及新加坡香港電影節。
故事大綱:
故事講述二十年前,年輕的母親Elisa(陳漢娜 飾)犯了誤殺罪;二十年後,舉目無親的迪詩(陶禧玲 飾)亦因為藏毒被捕。探員林力輝(鄭中基 飾)在拘捕迪詩後,回憶起十多年前曾處理過的一宗情侶兇殺案-迪詩正是Elisa的遺孤。除了遺憾,林力輝還可以做什麼?
片名:《遺愛》
導演:馮智恒
演員:鄭中基、陳漢娜、胡子彤
語言:粵語
級別:IIB
上映日期:2021年6月10日
片長:106 分鐘
類型:劇情