fbpx
Take a fresh look at your lifestyle.

戴 CON 是否安全?

0 442

戴 CON 基本上是安全! 有幾點戴 CON 注意事項可以參考一下:

  • 戴 CON 最緊要注意個人衞生,戴 CON 前一定要洗手。
  • 注意戴 CON的時間, 例如: 跟足對 CON 可以戴嘅時間黎戴,即係 1 DAY 戴1日,兩星期就戴14日。除咗 1 DAY 外,其他 CON 戴完記得用 CON 水徹底洗乾淨。

曾經有人試過戴一副 2 星期 CON 戴,太懶又冇洗乾淨副 CON,最後搞到發炎。不過又唔洗太擔心,如果自問係懶人就唔太建議洗 CON,可以用 1 日果隻,每日戴完就掉,唔使洗就少左感染機會。

建議都係揀返D大牌子,大部份新手會選用 ACUVUE 果隻,當然市面上有好多選擇,不過佢有衞生署註冊,品質應該有監管,唔好貪平隨便買,好容易出事,所以如果想係格仔店或者網上買就最好唔好了!