fbpx
Take a fresh look at your lifestyle.

妙用化妝棉

1,599

屈指一算, 我差不多成個月冇化過妝
每天到在鑽研, 點樣先可以令個口罩襟用啲

 

好多人到話, 在口罩裡加張紙巾, 久不久換走塊紙巾
我覺得麻麻….可能我講嘢, 口水多個茶, 所以, 講多兩句, 張紙巾會躂住我個口

 

用消毒紗布, 就冇這問題, 但貴…成$5一片喎

後來, 有朋友教我用這些化妝棉…..經濟又化算 ~ 都是在sasa 買:
藍色嗰盒 $15, 有30片


綠色嗰盒 $12.8 有80片

佢哋兩款都係啱晒口罩size……..
記得, 係放在口罩紋的第2格………這樣才不會當住呼吸

大家常用的麗的化妝棉, 就大張咗小小:

有需要, 就更換塊棉, 咁口罩就會乾爽好多
同埋有棉吸濕, 如果你帶眼鏡, 係冇咁易起霧

仲有, 你可以噴小小, 你喜歡的精油落化妝棉, 再帶上口罩
咁, 起碼聞呼吸時, 冇咁”悶”

有啲油, 係有殺菌作用 ~ 我唔係指肺炎菌. 我唔係指肺炎菌. 我唔係指肺炎菌!!!!!

我係指你比口罩噏足一日, 皮膚會滋生啲油脂block 毛孔嗰啲菌……..我個人就喜歡young living 的thieves (我強力反對, 有啲人網上教, 噴精油後, 就唔駛帶口罩!!! 唔好癲la!!! 我唔會信, 精油可以殺到肺炎菌; 係得嘅, 醫院都用咗la! 同埋, 唔該有啲公德心! 話說, 如果你真係唔覺意中咗, 你帶咗口罩….係會減少傳人的機會)

總之, 如果你冇可能一日換幾次口罩, 你起碼換幾次化妝棉
再optional, 噴上你喜歡的精油 (好多都有殺菌功效 ~ 薰衣草, 茶樹, 尤加利……你唔怕阿婆味, 白花油都得架!)

最後…….希望大家, 互相幫助….如果可以, 口罩又好, 消毒液又好, 分啲比有需要的人用!