fbpx
Take a fresh look at your lifestyle.

頸紋

33

頸部的皮膚比面部的還薄, 大概只有2/3; 連帶骨膠原的細胞都相對少, 所以會很容易缺乏彈性令皺紋跑出來; 再加上皮脂和汗腺, 更是面部的1/3, 這表示保水能力都很弱, 加上頸項本身的紋理都是橫向 ~ 易缺水加紋理深, 都是助長皺紋的。 加上每天都要承托頭部的重量, 再加上生活習慣上, 不停地抬頭和低頭, 都會加快令頸部皮膚疲勞和老化。

要預防頸紋, 可以將面部的保養品都塗抹在頸嗎?
一般情況, 是可以的。 但上文提及, 因頸部皮膚比面部的脆弱很多, 所以對某些人, 如用同一產品, 塗面沒有問題, 但塗在頸上就會敏感 (我就是這樣的人, 頸部皮膚比面敏感很多)。 所以, 你要自己去試試 (如你頸部特別易敏感, 就要小心使用酸性和多活性化物質的產品, 這些產品, 都能有助去皺, 但同時都會比較刺激)。 所以, 如你頸部的皮膚比較脆弱, 不如用頸部專用的產品, 敏感機會會減低一點。

另外, 不要以為, 有個頭 “頂住”陽光, 就不用為頸部防曬哦。 UV都會射到頸上, 加速皮膚老化的。 所以, 塗防曬, 一定要照顧埋條頸.

如何從生活習慣中改善頸紋?
人一天有好幾小時在睡眠; 所以, 選個不高又不矮的枕頭是很重要; 另外就是小點造低頭族。 不過, 對我嚟講, 這知識來得太遲. 我自細都習慣睡高枕頭, 加上頭大負荷重, 我自細都有頸紋問題.

到現在快50, 青春已bye bye, 但我拿捏到幾個points去保養. 說實話, 要頸紋消失係冇可能 (我consult 過醫生, 佢話只有打filler 才可以 ~ which 我覺得無謂. 我無需要咁perfect). 但令啲紋減淡少少, 同冇再惡化落去, 已係一大成就.

1. 定期用有拉提功效的美容機.
我已介紹過幾次, so far, 用了2年, 始終係我no 1 的 Dr.Arrivo Ghost Premium: http://www.tastyling.com/?p=9853



佢係我so far 用過最好, 又最唔麻煩的美容機. 1星期2次, 每次都係5-10分鐘左右. 對頸, 面同眼袋, 都有正面的回報. 只係佢幾貴, 近$10,000.

佢當然冇醫生機咁勁, 但弱雞的我, 都只能承受到佢2度的power (total 有4度). 當然你有財力, 去揾醫生打機, 都會有效果. 我就選擇自己嚟, 日子有功.


2. 選用頸部適用的護膚品
前文都提過, 我的頸部皮膚超敏感. 要減淡頸紋, so far, 我覺得最有效係用有retinol成份的產品. 但偏偏, retinol 係相對刺激, 所以要細心挑選.

我之前用cdp 的wrinkle correcting concentrate, 有retinol, 但唔刺激. 可惜非常細枝又非常貴.



之後, 放棄, 我就用i-Firm Neck Formula. 佢冇retinol, 我 “主觀覺得”佢冇咁勁. 都唔平, $1xxx



後來就發現GlowBiotics MD Advanced Retinol Renewal Treatment (for face n neck). 呢隻得! 價位ok (30ml $990 ; cdp 係20g, 成千幾)



每晚豪用兩pump 搽頸. 冇敏感, 用咗10日, 已覺得啲紋淡咗dd (收貨la)!!!

佢係可以搽面, 除咗抗皺, 仲有有煥膚收毛孔, 減少黑色素同有效控制賀爾蒙失衡所引致的荷爾蒙暗瘡. 我測試咗一次搽面, 係ok 嘅, 冇敏感. 但礙於, 我成日造outdoor運動, 如搽咗retinol就最好唔好曬到. 我又怕, 出咗汗, 又補唔切啲防曬, 咁對皮膚反而有反效果. 所以, 我夏天就唔會用佢嚟搽面.

而家到7月31日, 去官網: https://www.glowbiotics.com.hk/

買GlowBiotics MD Advanced Retinol Renewal Treatment, 使用promo code:GLOWGETTER可享有8折 = $792!